Nyaralásunk isnpirálta a lakásfelújítást

A jelenlegi helyzetben, hogy sajnos itt van ez a vírus, nem tudunk nyaralni menni. Pedig családommal minden évben több alkalommal is el szoktunk menni kikapcsolódni. Van, hogy elviszem szüleimet valamilyen gyógyfürdőbe és ott töltünk el pár napot. Férjemmel kettesben is el szoktunk szökni több kisebb hétvégére itt, belföldön, de nyaranta a gyerekekkel rendszerint elmegyünk valami homokos tengerpartra. Szerencsére a munkánk a veszélyhelyzet alatt megmaradt, mind a ketten tudunk dolgozni. Férjem az építőiparban dolgozik én pedig egy üzletlánc vezetésével foglalkozom. Már nagyon várjuk az idei nyarat, hátha lesz lehetőségünk újra nyaralni menni, mert ez sajnos kimaradt a tavalyi évünkből. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek is nagyon jót tenne a sok online tanulás után egy környezetváltozás, egy kis kikapcsolódás.

Utoljára már majdnem két évvel ezelőtt vettük le a bőröndöket a polc tetejéről, akkor, amikor a Balatonhoz utaztunk szeptember elején, hogy még egyszer, utoljára strandolhassunk egyet együtt az iskola megkezdése előtt. Akkor még nem is sejtettük, hogy hosszú hónapokig az lesz valóban az utolsó utazásunk. Négy napot töltöttünk el a Balaton partján a Panoráma Hotelben, Siófokon. Nagyon jól éreztük magunkat, az idő is nekünk kedvezett. A hotel csodaszép volt, az ételek finomat voltak, a személyzet is nagyon kedves volt, szóval mondhatom, hogy mi teljes mértékben meg voltunk elégedve.

Egyik nap a reggelinél egy kedves házaspár mellett ültünk találtunk ülőhelyet. Férjem hamar beszélgetésbe elegyedett velük. Kiderült, hogy már hosszú évek óta visszajáró vendégek és ismerik személyesen a hotel igazgatóját és felajánlották, hogy vacsorázzunk együtt, ahol bemutatja nekünk a kedves igazgatót. Mivel férjem cége nemrég elkezdett hoteleket felújítani, így kifejezetten örült, hogy van lehetősége megismerni ennek a csodás hotelnak a vezetőjét. Mire elérkezett a vacsora, férjem több kérdést és észrevételt is megfogalmazott előre, amikről majd szeretne beszélgetni az igazgatóval. Első sorban a napelemek érdekelték, amit a hotel használ, mert már nézegette őket az érkezésünktől kezdve és egy ideje gondolkodik azon, hogy a cége számára is előnyös lenne, ha a felújítások során napelemekkel is foglalkoznának, ezzel segítve az energiatakarékosságot és a hosszú távú befektetést.

A vacsora kellemesen telt, jól éreztük magunkat, sok témáról beszélgettünk és férjem is választ kapott kérdéseire. Az igazgató kifejezetten örült, amikor a napelemekre terelődött a szó, mert nagyon büszke volt rá, hogy a hotel rendelkezik napelemmel ráadásul nem kis mennyiségben. Mikor felértünk a szobába a gyerekek már mélyen aludtak. Férjem egy számomra váratlan ötlettel állt elő.

– Figyelj csak, van egy remek ötletem! Ruházzunk be napelemre először mi, a saját házunkra!

Hirtelen nem tudtam hová tenni a lelkesedését, de aztán elmagyarázta és hamar egyet értettem vele, mert ez valóban jó ötlet. Az egyetlen dolog, ami miatt aggódtam az a napelem ára volt, ugyanis biztos vagyok benne, hogy nem olcsó egy napelem. Elkezdtünk gyűjtögetni és ezzel párhuzamosan utána olvasni mindennek, amit egy napelem project megkezdése előtt tudni érdemes.

Ahogy teltek a hónapok és megérkezett a vírus, kissé háttérbe szorult ez az új project a napelemmel. Ugyanakkor, mivel nem volt lehetőségünk utazni, sokkal hamarabb össze tudtuk gyűjteni a napelem árát. Találtunk egy céget a Pentele Solart, akiknek nagyon szimpatikus lett az ajánlata. Miután beszéltünk telefonon, kijöttek hozzánk, hogy személyesen nézzék meg a házunkat, hogy még pontosabb képet kapjanak a lehetőségekről és minél kedvezőbb árajánlatot tudjanak nekünk készíteni. Ezért a felmérésért és konzultációért semmit sem kellett fizetnünk, ami kellemes meglepetés volt számunkra.

Tisztában voltunk azzal, hogy napelembe fektetni egy hosszú távú befektetés és nem két nap lesz, mire visszajön az ára. De akkor is meglepetés ért bennünket, amikor megtudtuk, hogy ez nem is lesz olyan sok idő, mint amire először számítottunk. A gyerekek még kicsik, mi pedig nem tervezünk elköltözni ebből a házból és arra is fel vagyunk készülve, hogy akár majd az unokáink is ide fognak jönni meglátogatni a nagyszüleiket. Átlagosan 10 év szükséges ahhoz, hogy megtérüljön a napelembe fektetett pénz, ami valljuk be hamar eltelik. Emellett természetesen soha többé nem fog kelleni villanyszámlát fizetni. Megbeszéltük, hogy azt az összeget, amit villanyszámlára költöttünk félre fogjuk tenni és nyaralásra fogjuk felhasználni. Előfordulhat az is, hogy túl sok áramot termel a napelemünk nappal, így fölösleg keletkezik. Férjem megnyugtatott ezzel kapcsolatban is, hogy nem kell aggódnom, mert ezt a fölösleget el tudjuk adni a szolgáltatónknak. Ezen meglepődtem, mert nem gondoltam volna, hogy sokkal több áramot tud termelni a napelem, mint ami egy család el képes használni. De természetesen, amikor nem tud a napelem elég áramot termelni, például esténként, akkor a szolgáltatótól vehetünk áramot. Így lényegében az adással és vétellel ki tudunk jönni nulla forintra, tehát folyamatosan spórolunk az áramon.

A napelemekre pedig biztosítanak nekünk 25 év teljesítménygaranciát, ami abban különbözik a sima garanciától, hogy 25 évig még legalább 80%-on is képesek lesznek működni a panelek, tehát szinte tökéletes teljesítményt fognak nyújtani mindaddig, amíg ebben a házban élünk. Aminek külön nagyon örültünk, hogy ezzel a napelemmel energiatakarékosak tudunk lenni, gazdaságosabban tudunk élni. Tehát, mivel a napelem ára kevesebb, mint fele ennyi idő alatt megtérül, így biztosak lehetünk benne, hogy az utána következő 10-15 évben rengeteg pnzt fogunk tudni félretenni. Emellett át szeretnénk majd állni villanyfűtésre, amivel majd még többet tudunk spórolni már nemcsak a villany, hanem a gázszámlánkon is. Nem ártana már egy korszerűsítés a házunkba, be kellene szereznünk néhány újabb háztartási gépet, amik nem fogyasztanak sokkal több áramot, mint ami valóban szükséges lenne. Új gépekkel, kevesebb fogyasztással pedig sokkal energiatakarékosabbak tudunk majd lenni. Plusz a házunk is sokkal többet ér, ha esetleg a jövőben úgy döntenénk, hogy el szeretnénk adni és más helyre költözni. De egyenlőre ilyesmiről szó sincs.

A napelemeket gyorsan fel tudták szerelni nekünk és már meg is kezdhettük a használatát. Amikor az első hónap végén megkaptuk a befizetendő csekket, először azt hittem elírtak valamit, mert annyival kevesebb összeg szerepelt a papíron, mint amit megszoktam. Aztán érkezett a felismerés, hogy valóban, a napelem tehet erről e kellemes változásról.

Összességében igaz, hogy nagy összegű befektetést igényel egy napelem project, de valóban megéri, mert sok százezer forintot tudunk az évek alatt megspórolni vele. Nekünk különösen jókor érkezett ez az ötlet, amikor megmaradt a nyaralásokra szánt pénz és részben abból tudtunk napelemet vásárolni.

Azóta már én és férjem is lelkesen ajánljuk barátainknak a napelemet, hiszen mondhatni ez lesz a jövő. Emellett férjem cége is egyre több felújítandó hotelnek javasolja, hogy ruházzanak be napelemekben. Természetesen segít férjem cége a kivitelezés folyamatában, segítenek összehozni a hoteleket a napelemeket forgalmazó cégekkel, mint például a Pentele Solar, akiktől mi is vettük a napelemünket. Így sokkal szélesebb körű szolgáltatást tud nyújtani férjem cége és szívesen választrák őket a különféle hotelek, mert egyre fontosabbnak tartják a környezetvédelmet és az energiatakarékosságot.

Visszagondolva nagy szerencse, hogy akkor a balatoni nyaraláskor az egyik reggelen a kedves házaspár mellé ültünk le. Velük máig tartjuk a kapcsolatot, és nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy bemutattak bennünket a hoteligazgatójának és, hogy aznap este kellemesen el tudott beszélgetni férjemmel a hotel napelemeiről. Akárkinek elmeséljük, hogyan is lett napelem a házunkon, mindig a Panoráma Hotelbeli nyaralásunkkal kezdődik a kellemes történet.