Jól passzol a napelem látványa a víztükörhöz

Két éve tervezgetjük, hogy megújuló energiára váltunk, legalább részben, de egyrészt nem voltunk róla meggyőződve, hogy igazán megéri, másrészt, nem tudtuk eldönteni, hogy szeretnénk-e a látványt, hogy a házunk tetejére napelemek kerülnek adott esetben. Aztán, idén nyáron újfent ellátogattunk (a tavalyi, nyaralás nélkül telt év után) Siófokra. Klasszikus nyaralóövezet, gyönyörű panorámával és látványos hotelekkel, ahol számomra valahogy minden összhangba kerül a legtöbb szögből nézve a víztükörrel. Nem csak, hogy nem tűnt csúnyának a látvány, amikor a szomszéd hotelépület tetején napelemeket vettünk észre, de még olyan modernnek, XXI. századinak is hatott.

Az egyik dilemmánk eldöntve – vontuk le a következtetést. Egy tó mellett élünk, úgy látjuk már, hogy azzal a látképpel is passzolni fog, de azt is megtudtuk, nem is szükségszerű feltétlenül a tetőre helyezni napelemeket egy napelemes rendszer esetében, egyébként. Valamint azt: a napelemes rendszer árak sokkal kedvezőbbé váltak 2022-re, mint az előző évtizedben felhalmozódott tapasztalatok alapján hozzánk eljutottak a hírek.

Ezt az előbb linkelt weboldalon könnyen ellenőrizhetjük, ahogy sok egyéb dolognak utánaolvashatunk még ott, úgyszintén. Arról, hogy hová és hogyan kerülhet a házunkon napelem, megint csak innen tudok mindent, ezért ajánlom mindenki figyelmébe a linket, aki hasonlót fontolgat. Az oldal rengeteg támpontot ad nekünk ahhoz, hogy kikalkuláljuk: nagyjából milyen költségei lesznek, ha megbízzuk őket napelemes rendszer telepítésével. De, ha még konkrétabb ajánlatot szeretnénk, tudnunk kell, hogy az összköltség teljesen “ház-specifikus”, tehát meg kell néznie, be kell járnia egy szakembernek a helyszínt.

Ez persze szintúgy nem bonyolult. Ismerősi elmondás alapján egészen észrevétlenül, mégis alaposan és figyelmesen dolgoznak. Miután mindent felmértek, a házunk tájolásától kezdve, az esetleges árnyékoló tényezőkön át, egészen addig, hogy milyen áramfogyasztási szükségleteink vannak nekünk, magunknak, kapunk majd egyfajta kalkulálható végösszegnek nevezhető árértéket. A kapcsolatfelvétel pedig még az eddig említettekhez képest is, igazán kényelmes és minden nehézséget nélkülöz. Csak egy online űrlapot kell kitöltenünk, ha más kérdésünk előzetesen nem volna, ott helyben, az oldalon. Elég megadnunk, hogy melyik megyében élünk, a nevünket, telefonszámunkat és e-mail címünket, valamint azt, hogy jelenleg mekkora havi áramfogyasztást produkálunk, illetve milyen összegű számlákkal kalkulálunk jelenleg, és szeretnénk majd a jövőben. És majd ők keresnek azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk, mi az ami megvalósítható.

Ez utóbbi fontosságát talán felesleges ecsetelni, ennek alapján dől el, hogy milyen kapacitású napelemrendszert igényel a lakókörnyezetünk (vagy a helyszín, amit ellátnánk napelemmel). A megye viszont azért lényeges, mert napsütéses órák számát tekintve vannak eltérések Magyarország egyes régiói között. Nagy szerencsénkre nem nagyok, az ingadozás nem számottevő, de a napelemesrendszerek.info-nak hozzánk közel tevékenykedő szakembert kell ajánlania.

Az előzetes tájékoztatáshoz visszatérve: az oldalon elolvashatjuk az általános működési és technológiai háttéranyagok lényegét közérthetően. Az ilyen rendszerekhez szükséges rögzítő elemektől, a vezetékeken át az ún. inverterig mindenről megtudhatjuk a főbb dolgokat. Soha nem árt – bár nem is kötelező -, ha bárminek a megvásárlása előtt megpróbáljuk átlátni, hogyan működik, és mik az esetleges buktatói annak, amibe beruházunk. De, ahogy írtam, a napelemes rendszer árak mostani számaitól már nem fogunk elszédülni. Esetünkben olyannak tűnnek például, mint amire tippeltünk, de kérjetek árajánlatot magatok is!