Nyaralásunk alatt sem feledkeztünk meg az iskolára való felkészülésről

Egész évben a nyaralást vártam. Amikor végre kikapcsolódhatok, elengedhetem a problémákat és átadhatom magam a felhőtlen fürdőzés élményének. Aha, ez volt az elképzelés. De mivel van két örökmozgó gyerekünk, már akkor tudtam, hogy idén sem fogok pihenni, mikor lefoglaltam a hotelszobát Siófokra. Tulajdonképpen pontosan ugyanolyanok voltak a napjaink, mint itthon. Csak földrajzilag helyezkedtünk el más koordinátán.

Dehogy a nyaralás ne csak a pancsolásról és a gyerekek után történő szaladgálásról szóljon, úgy gondoltam, ideje beszereznünk egy olyan könyvet, mely iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése témáról szól. Hiszen a sok játék mellett tudással is meg kell tölteni az egyébként is okos buksikat. A kisfiamat egyébként is csak egy év választja el az iskolakezdéstől, így az ő számára kifejezetten jól jön, ha képbe kerül a iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése területet célzó feladatokkal. A húga meg… na ő aztán mindenhol ott van, ahol a testvére, így ő is belecsapott a tanulásba már igen korán.

Azt azonban tudni kell, hogy a kisfiam nem az a “leülök és csinálom” fajta. Jó sokáig kellett noszogatnom, mire végre nekiláttunk azon iskolai előkészítő feladatok megoldásának, melyeket innen rendeltem meg. Szerencsére azonban a könyv annyira színes és mókás, hogy a kisfiam hamar belejött a tanulásba. Persze nem oldottunk meg minden feladatot rögtön, szép fokozatosan, napról napra haladtunk.

Egyébként sem tudtuk volna rövid idő alatt összehozni a feladatok megoldását, hiszen a iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése nem történhet hasraütés szerűen, pláne, hogy több, mint 100 csodás oldalon keresztül sorakoznak a megoldásra váró feladatok. Az egész siófoki nyaralásra jutott tehát tennivaló bőven. Egy idő után már a kisfiam kérte, hogy csináljuk a feladatokat.

Ez azoknak a kiváló pedagógusoknak a munkáját dicséri, akik közreműködtek a kötet létrehozásában. Minden oldal lektorált és diszlexia-prevenciós jellegű, így a iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése nemcsak otthon, a négy fal között, de az intézményekben és a fejlesztés során is hatékonyan segítik az iskolára való felkészítést.

No, de kanyarodjunk vissza az én drága gyermekemhez. Rendkívül okos, a kognitív funkciói szinte szárnyalnak, de a vonalvezetése és a vizuális képességei elég gyatrák. Sebaj, hiszen a iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése kapcsán számos képesség, így a vizuális készségek, az anyanyelv, a ritmusérzék és a térbeli tájékozódás is javul. Mind-mind olyan képességek ezek, melyek nagyon jól jönnek majd az iskolai életben már az első naptól.

Visszatekintve iskolai éveimre, máig élénken élnek bennem azok a rossz emlékek, melyek az esetlegesen előforduló rossz teljesítményem kapcsán maradtak meg bennem. Máig nem értem, miért kellene minden egyes területen hasonlóan jól teljesíteni. Hiszen nem érthetünk mindenhez. Mindenki másban jó és ez így van jól. Én biztosan nem fogom erőltetni, hogy a gyerekeim kimagaslóak legyenek mindenben. A iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése során azonban a dicséret és a folyamatos jutalmazás azt érezteti a gyerekekkel, hogy szuperul haladnak. Ezt a kisfiam nagyon élvezte. Folyamatosan csillogott a szeme a sikerélménytől. Jó volt látni, hogy nem a kényszer miatt, hanem örömből tanul.

És hogy pihentem-e végül a nyaralás alatt? Hát persze, hogy nem. Talán majd jövőre. Minden esetre sok gyönyörű fotót készítettem a Balatonról és a családról, így az emlékek mindig velünk lesznek majd.