Környezetbarát és költséghatékony megoldás a fűtésre

A hőszivattyú telepítés árak volt a téma nemrégiben egy baráti társaságban. Időről időre eljárunk együtt pihenni, kikapcsolódni, olykor egy-két éjszakát is kiveszünk az ország valamelyik hotelében. A legutóbbi alkalom is egy ilyen volt és a tél közeledtével arról beszélgettünk, hogy kinek milyen fűtési rendszere van otthon és hogy vajon létezik-e a legjobb megoldás.

hőszivattyú telepítés árak

Nos, a hőszivattyú telepítés árak is szóba került természetesen, valamint az, hogy mit is kínál a hőszivattyú. Mint ahogy egyébként a többi fűtési rendszer esetében is, az összegek nagy mértékben függnek több tényezőtől is. Ezek egyike, hogy milyen nagyságú az épület, amit fűteni kell. Az sem mindegy, hogy mennyire van leszigetelve és itt most nem csak a falak szigetelésére kell gondolni. Hanem arra is, hogy az alap, a tető hogy van leszigetelve és alapvetően milyenek a nyílászárók és így tovább. Az is számít, hogy milyen hőfokot szeretne az ember az otthonában. Vannak, akik ugyanis a magasabb hőmérsékleteket kedvelik. Mielőtt nekiállnánk tehát számolgatni, érdemes ezeket a tényezőket figyelembe venni. Ugyanis ha a hőszivattyú telepítés árak iránt érdeklődünk, akkor jó előre meg kell hoznunk pár döntést, hisz nem mindegy, hogy milyen teljesítményű hőszivattyút vásárolunk meg és telepíttetünk otthonunkba.

A rifeng-hoszivattyu.hu ebben is segítségünkre lesz, hisz itt számos kiváló típus és márka közül választhatunk és sok hasznos tanácsot is olvashatunk, ha a hőszivattyú telepítésén törjük a fejünket. Az árakkal kapcsolatban is nyújtanak kiindulópontot, ezt érdemes átböngészni, hisz segítség lehet az indulásnál.

Egy táblázatban számolta ki a rifeng-hoszivattyu.hu, hogy mennyibe is kerülhet a hőszivattyús fűtés. Ezt három alapterületnél tették meg, tehát 100, 150 és 200 négyzetméteres alapterületű házaknál vizsgálták meg, hogy milyen költségekkel számolhatunk. És mindezt úgy is, hogy az épület kitűnő vagy közepes hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Érdemes alaposan áttanulmányozni ezeket a táblázatokat, láthatjuk például, hogy egy kitűnő hőszigeteléssel rendelkező 100 négyzetméteres családi ház esetében az éves energiafelhasználás 5560 kWh, ha télen 22 fokos benti hőmérséklettel számolunk. Ebből azt látjuk, hogy ha például propán gáz palackos kazánnal fűtünk, akkor az éves költség 274 ezer forint lesz, míg hőszivattyús áram tarifával és például víz-víz hőszivattyúval ez a költség mindössze 34 ezer forint. Nyilván számít az is, hogy mi jelenti az energiahordozót és mi maga a fűtőberendezés. Nagyon sokféle lehetőség van tehát, ezek mindegyikét érdemes alaposan áttanulmányozni a döntés előtt.

Különösen akkor, amikor valaki építkezik, ilyenkor még nagyon könnyű beépíteni dolgokat, és úgy megtervezni, hogy akár ha nem is rögtön, a későbbiekben nyíljon mód a hőszivattyú beépítésére. Az is fontos természetesen, hogy mik a hőleadók, hogy padlófűtés vagy mennyezetfűtés van-e, illetve a radiátorokról is érdemes szót ejteni. Sokan nem tudják, hogy a hőszivattyúval nem csak fűteni lehet, hanem nyáron hűteni is. Ez pedig azt is jelenti, hogy a klímát is elfelejthetjük. Sőt, a hőszivattyúk a klímákkal ellentétben sokkal komfortosabb hűs érzetet teremtenek. Nem fújják a levegőt a lakótérbe, és nem csak egy helyen koncentrálódik ez a hideg. Hanem olyan érzés inkább, mint amikor egy pincében van az ember.

A hőszivattyús fűtés és hűtés igen költséghatékony megoldás és emellett a környezetet is védjük. Nem égetünk szilárd és gáz tüzelő anyagot sem, nincs füst, ami a környezetbe kerülnek. Nem mellesleg pedig az áramot is elő tudjuk magunknak állítani, például napelemmel. A hőszivattyús rendszerek pedig kiválóan kombinálhatók a napelemes rendszerrel, ha így teszünk, akkor minimális költségekkel számolhatunk. Tudva azt is, hogy zöld energiát használunk.

A hőszivattyú telepítés árak kérdéskörénél tehát érdemes hosszú távon gondolkodni, hogy az igényeinknek megfelelőt válasszuk.